Er alkohol farligt

HVAD GØR ALKOHOLMISBRUG VED DIN KROP

“Alkohol er en af de mest misbrugte substanser i verden alene fordi det findes overalt og er en accepteret del af mange kulturer. Se her hvad alkoholmisbrug gør ved din krop. “

Alkohol er en af de mest misbrugte substanser i verden alene fordi det findes overalt og er en accepteret del af mange kulturer. Det bliver brugt til at fejre både glade og ulykkelige begivenheder, som en ingrediens i madlavning og sågar som medicinsk remedie. Dog, når alkohol bliver misbrugt – selv over en hel aften – kan det have svære konsekvenser på den enkelte person. Hvis det bliver misbrugt over en længere tidsperiode har undersøgelser, forbundet alkohol til mere end 60 sygdomme – foruden alkoholisme.

Depression

Epileptiske Anfald

Alkoholisk Neuropati = Prikkende og stikkende fornemmelse eller følelsesløshed i ekstremiteterne, muskelsvaghed og inkontinens

Forhøjet blodtryk, Hjerteanfald, Slagtilfælde, Arytmi, Hjertefejl

Alkoholisk Hepatitis, Skrumpelever

Mavekatar, Bugspytkirtelbetændelse

Kræft i Mund, Hals, Stubbehoved, Spiserør, Lever, Bryst og tarmene

Nedsætter Seksuel Følsomhed, Erektil dysfunktion

Huden bliver rød og plettet

Knogleskørhed

HJERNEN

Efter 4 genstande på 1 time for en person på 68 kg. Vil opleve gangbesvær sløret syn utydelig tale nedsat reaktionsevne

Overdrevet alkoholindtag kan forårsage blackouts og hukommelsestab. Når vi bliver ældre begynder vores hjerner at skrumpe ind, med omkring 1.9% pr. årti. Et stort alkoholforbrug, fremskynder denne proces i visse dele af hjernen, og kan medføre demens. Undersøgelser viser også, at et stort alkoholforbrug forårsager ”substans relateret depression” som har de samme symptomer som en almindelig depression.

Hjerte og kredsløb

Alkoholindtagelse forårsager forøget blodtryk eller forhøjet blodtryk. Især ved overdrevet forbrug får det blodpladerne til at klumpe samme og blive til blodpropper, hvilket kan forårsage hjerteslag eller slagtilfælde. Det svækker også hjertemusklen som kan forårsage hjertefejl. Overdrevet forbrug kan også få hjertet til at slå uregelmæssigt (Arytmi) og er årsag til mange tilfælde af pludselige dødsfald.

Lever

Langtids effekten af overdrevet alkoholforbrug resulterer i opbyggelsen af fedtdepoter i leveren, som skaber betændelse i leveren og er med til at forårsage alkoholisk hepatitis hvilket igen kan resultere  leverfejl og dødsfald. Alkohol er gift for levercellerne og overdrevet alkoholforbrug kan føre til skrumpelever – en sygdom som gør at leveren bliver så skadet at den ikke længere fungerer som den skal. Kvinder er særlig udsatte for dette.

Krampeanfald

Krampeanfald sker normalt når en person har alkoholabstinenser og ikke imens der drikkes – dette gør at de personer, som har et overdrevet alkoholforbrug er den største risikogruppe. Krampeanfaldene kan eskalere til epileptiske anfald, som kan vare længere og dermed være dødbringende. Undersøgelser har også vist at gentagende krampeanfald forårsaget af alkoholabstinenser påvirker hjernen i sådan en grad at overdrevet alkoholmisbrugere kan opleve epilepsi anfald uanset om de drikker eller ej.

Bygspytkirtlen

Udover mavesår og nedbrydelse af mavevæggen forårsager alkohol også betændelse i bygspytkirtlen. 60% af alle tilfælde af bugspytkirtelbetændelse er forårsaget af overdrevet alkoholforbrug – fordi dette forhindrer fordøjelsesprocessen i at virke, oplever også stærke mavesmerter og kronisk diarré – hvilket ikke kan helbredes.

Kræft

Ved et konstant overdrevet alkoholforbrug forøges risikoen for at få kræft – specielt kræft i mund, hals, stubbehoved, spiserør, lever, bryst og tarmene. Forskere mener at dette skyldes at kroppen omsætter alkohol til acetaldehyd, som er kraftigt kræftfremkaldende. Risikoen forøges yderligere hvis det overdrevende alkoholforbrug er kombineret med rygning.

Nerveskader

Overdrevet alkoholforbrug kan forårsage en nerveskade kaldet alkoholisk neuropati, symptomerne er blandt andet, stikkende og prikkende fornemmelse, følelsesløshed i ekstremiteterne, muskelsvaghed og inkontinens. Alkohol neuropati kan også være forsaget af mangel på næringsstoffer som følge af overdrevet alkoholforbrug eller fordi alkohol er giftigt for nervecellerne.

Seksualitet

Alkohol er ikke et elskovsmiddel. Langtids overforbrug af alkohol nedsætter seksualdriften i både mænd og kvinder. Det kan også forårsage erektil dysfunktion hos mænd, da alkohol dehydrerer kroppen og mindsker blodomløbet til kønsorganerne. Nye undersøgelser viser at selv moderat alkoholindtagelse kan forårsage infertilitet ved både mænd og kvinder.

Knogler

Alkohol forhindre kroppens evne til at optage kalcium, og dermed øger risikoen for knogleskørhed.

Hud

Alkohol dehydrer huden og udvider blodårene, hvilken vil få huden til at fremstå rød og plettet.

Øget vægt

Alkohol har et højt indhold af kalorier – disse ekstra sukker/kulhydrater bliver lageret som fedt når de ikke bliver brændt af igennem fysisk aktivitet.

Hjerte og kredsløb

Alkoholindtagelse forårsager forøget blodtryk eller forhøjet blodtryk. Især ved overdrevet forbrug får det blodpladerne til at klumpe samme og blive til blodpropper, hvilket kan forårsage hjerteslag eller slagtilfælde. Det svækker også hjertemusklen som kan forårsage hjertefejl. Overdrevet forbrug kan også få hjertet til at slå uregelmæssigt (Arytmi) og er årsag til mange tilfælde af pludselige dødsfald.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer så bør du kontakte, fx. Alfa København alkoholbehandling for at bliver udredt for evt. afhængighed.